Ako uzmemo u obzir kako je barem čašica alkohola vaša i naša svakodnevica, čudno je kako malo znamo o njemu. Malo smo se educirali da barem znamo da li je nešto o alkoholu istina ili bapska priča.

1. Pivo i pivski trbuh

Svaki pivopija ima ono neizbježno – pivski trbuh. Dokazi su svuda oko nas. Istina je zapravo malo drugačija, pivski trbuh ne postoji.

Kako bi to dokazali, Česi su držali testiranje na 2000 muškaraca i došli do zaključka da piva u normalnim količinama neće ni debljati. Naravno, piva ima kalorije i ako pretjerujete dobit ćete na težini, isto kao i kad jedete sendviče ili pijete sokove…

“Pivski” trbuh ovisi zapravo o tome imate li gen za rast trbuha kod debljanja. Zato, za trbuh ne krivite pivo, već genetiku.

2. Od Absintha se poludi

Čuli ste priče kako ljudi od Absintha vide patuljke i zelen čarobnice? Kako su ga pili genijalci poput Hemingwaya, Degasa i Van Gogha te dobivali inspiraciju od učinka?

Istina je zapravo kako Absinth nema halucinogena svojstva. Zapravo ima, ali u toliko malim količinama da je skoro nemoguće da vam može naškoditi. On je jednostavno jeftino i jako alkoholno piće  koje jače udara.

Budući da ga najčešće konzumiraju “alkoholičari”, za simptome krive svojstva Absintha, a priča o zelenoj čarobnici koja se pojavljuje je samo veliki marketinški trik.

3. Američke pive su slabije

Američke pive su lagane i samo nas tjeraju često na posjetu pisoarima.

Istina je zapravo potpuno drugačija. Razlika je u tome što Amerikanci koriste drugačiji sustav mjerenja alkohola pa se brojke ne podudaraju. Oni koriste ABW ( alcohol by weight ) tj. alkohola po težini, dok ostatak svijeta koristi mjeru ABV ( alcohol by volume ), tj. alkohola po volumenu.

Zato se na etiketama pojavljuju brojke koje su manje od ostatka svijeta. Sva sreća pa će i oni uskoro na ABV sustav.

4. Malo alkohola pomaže da lakše zaspimo

Lijepo legnemo uz kamin, na medvjeđe krzno, par desetaka čašica konjaka i spavate kao beba. Zvuči super.

Opet, istina je drugačija. Prvih par sati spavanja, vaše tijelo će se boriti da preradi alkohol. Nakon što će odraditi posao, metabolizam će biti ljut na vas i onda ste nadrapali.

Kreću noćne more, hrkanje, glavobolja, probavne smetnje i naravno nesanica da ne propustite sve to. I ako ste mislili da je tada vrijeme za seks, javlja se mlohava čuna.

5. Nema lijeka za mamurluk

Svatko ima svoju metodu, zapravo niti jedna ne pomaže.

Ali opet, ovo ne bi bilo tu da ne postoji prava istina. Prema istraživanju, najbolja stvar je sendvič od špeka, po mogućnosti prženog.

Takav sendvič, od kruha i slanine je prema istraživanju najbolja stvar. Kruh sadrži mnoštvo ugljikohidrata, dok je špek pun proteina koje će tijelo razbiti na aminokiseline, od čega ćete se bolje osjećati. To će smiriti i neurotransmitere u vašem mozgu zbog kojih glava nabija.

Sretno.