Najkraće bi bilo napisati “Probali su, ali nisu uspjeli”. Svaki sportaš sanja svjetsku slavu i cijeli život naporno vježba da postigne taj cilj. Ali nažalost ima “sportaša” kojima nije problem pronaći lakši put do slave. Dobro, ima i onih kojima zamiriši lova, ali oni su u manjini. Da vidimo kojim je to sportašima draži upis u vječnu listu srama.

[AdSense-A]

1. White-Black Sox

Chicago-White-Sox-1919-w625

Zamislite da nakon mukotrpne sezone uđete u finale i tamo odlučite prodati svoju kožu lokalnoj mafiji i namjerno izgubite. Upravo to se dogodilo 1919 godine kada se nekoliko bejzbolskih igrača Chicago White Soxa odlučilo poigrati s klađenjem i namjerno su pustili utakmicu Cincinnati Redsima. Tih nekoliko igrača zapravo je bilo 8 glavnih igrača koji su nakon otkrivanja zaradili doživotnu suspenziju. A Redsi i dan danas slave to prvenstvo kao da je sve prošlo regularno. Pih.

2. Tonya Harding

harding_260071-w625

Godina je 1994, zapravo vrlo mirna godina,umjetničko klizanje  u punom zamahu, sve do kada se mlada gospodična Tonya Harding ne odluči poigrati sa sudbinom svoje kolegice Nancy Kerrigan na kvalifikacijama za američko prvenstvo. Tonyin tadašnji dečko, Shawn Eckhard tražio je nekog tko će njezinoj glavnoj konkurentici slomiti nogu. Taj netko je bio Shane Stant, razbijač koji nije uspio slomiti Nancyinu nogu već je udarac palicom samo okrznuo koljeno. Skandal je nastao nakon tog prvenstva ( na kojem je naravno pobijedila Tonya ) kada je sve izašlo u javnost.

3. Diego “Ruka božja” Maradona

maradonahandofgod1986_275x155-w625

Diego Armando Maradona, tata mata svjetskog nogometa u najpoznatijoj rukometnoj akciji svih vremena. Svi znamo za povijestan trenutak kada je Maradona u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva protiv Engleske davne 1986 godine zabio gol rukom i kasnije rekao da je to bila “Božja ruka”. Da varalice nekad i uspiju dokaz je Maradona, budući da je Argentina kasnije postala svjetski prvak, a on je prošao bez sankcija. 

[AdSense-A]

4. Rosie Ruiz

rosieruiz-w625

Kubanka Rosie “Majstor” Ruiz, učinila je nešto što smo bar jednog tokom života i sami zamišljali, ubaciti se u utrku pred ciljem i proslaviti pobjedu. Rosie je 1980 godine na 84 New Yorškom maratonu učinila upravo to kada je glumom da je ozljeđena ušla u prostor blizu cilja i tada brzim šprintom uletjela u ciljnu ravninu. Možda bi to i prošlo da je malo više razmišljala budući da je u ciljnu ravninu ušla bez trunke znoja što je dalo povod da se istraži cijela stvar. Iz “Majstora” u vječnu sramotu.

5. Ben Johnson

120404092336-ben-johnson-drugs-seoul-story-top-w625

Trčiš, trčiš, lupiš dozu steroida koju koriste bodybulideri, trčiš, osvojiš sve što možeš i bivaš ulovljen. To je ukratko priča nadaleko poznatog sprintera Bena Johnsona koji je riskirao sve i izgubio. Osoba koja je najviše profitirala njegovom suspenzijom ipak je Carl Lewis koji je pak ispisao povijest na nešto bolji način.

6. Lance Armstrong

Lance Armstrong-1277183-w625

Sedmerostruki pobjednik Tour de Franca, osoba koja je najviše pridonijela popularnosti biciklizma, Lance Armstrong, cijelog se života borio protiv uporabe steroida. Idol mnogih nakon što se vratio pobijedivši u borbi s opakom bolešću, rakom, Lance je iz najveće legende postao predmet sprdnje čak i u najzabačenijih Kazahstanskim krčmama . Osoba koja je otvorila mnogobrojne klinike za liječenje raka nakon svega ipak ostaje zapamćena kao najobičnija varalica.

7. Španjolska Para-olimpijska reprezentacija

96dfe__62574141_spanish_ap464-w625

Godine 2000 u Sydneyu, tokom para-olimpijskih igara, Španjolska je izvela jednu od najpodlijih prijevara svih vremena. Na turniru za sportaše sa manjim IQ-om od 70, doveli su ekipu koja baš i nije bila para-olimpijska, te koja je naravno uzela zlato. Kada je otkrivena prijevara, organizacija je ukinula ovu disciplinu budući da je teško odrediti granicu inteligencije od 70. Makar, Španjolcima se mora priznati vrlo visoki stupanj inteligencije budući da su uspjeli smisliti ovu savršenu prijevaru.

[AdSense-A]